Bericht van Koekman Mobiel

Geachte heer/mevrouw,

Graag informeren wij u over het feit dat KPN zijn 3G netwerk zal op gaan heffen per 31 maart 2022. Dit kan gevolgen hebben voor het luisteren van de kerktelefoon via de verbinding van Koekman Mobiel, vandaar dit bericht.

Samenvatting & advies

Doordat KPN het 3G netwerk zal gaan opheffen zullen oudere type modemkastjes terugschakelen op het tragere 2G netwerk. Dit kan problemen geven bij het luisteren naar kerktelefoon. 

Ons advies is te wachten met een eventuele vervanging van uw kastje tot u daadwerkelijk klachten ervaart. Het zou jammer zijn als het kastje onnodig vernieuwd wordt. Wilt u echter geen risico lopen dan kunt u natuurlijk alvast een nieuw type kastje bij ons bestellen.

Het probleem

Door de toepassing van nieuwe mobiele netwerktechnieken zoals 4G (LTE) en 5G worden de netwerktechnologieën 2G (GSM/GPRS) en 3G (UMTS) steeds minder toegepast. Omdat deze beide technologieën frequenties bezet houden die ook kunnen worden toegepast voor 4G en 5G kiezen netwerkproviders er voor om hun netwerken te updaten naar de nieuwste technieken, dit in verband met de sterk gestegen vraag naar mobiele dataverbindingen. Op deze nieuwe netwerken kan er meer en sneller data worden verzonden. 

Het 3G netwerk word vooral gebruikt door oudere type telefoons en modems, zoals onze eerste versies van de €asy$aver 2Connect. Deze apparatuur wordt echter steeds minder gebruikt en daarom heeft KPN er voor gekozen deze technologie niet langer te ondersteunen. Het 2G netwerk zal men echter nog tot minimaal 2025 ondersteunen omdat dit type netwerk vooral gebruikt wordt om mobiel te kunnen bellen en om data te kunnen verzenden op lage snelheden (bijvoorbeeld door de slimme energiemeters).

Het gevolg

Zodra KPN het 3G netwerk heeft uitgeschakeld zullen de oudere versies van de €asy$aver2Connect kasjes geen verbinding meer kunnen maken met dit netwerk, maar terugschakelen naar het 2G netwerk. De snelheid van de datatransmissie is echter een stuk langzamer op het 2G netwerk en dit kan voor storingen zorgen bij het luisteren van de kerktelefoon als de zogenaamde bitrate (zeg maar de kwaliteit van het geluid tijdens de uitzending) te hoog staat. Hierdoor is het modem niet in staat de data op tijd te verwerken waardoor de LUKAS of KWR gaat haperen.

Mocht uw kastje op een plek staan waar de verbinding goed is en de kerk op een niet te hoge bitrate uitzendt (max 24Kbps), dan kan het zijn dat u gewoon probleemloos verder kunt luisteren en u dus verder geen problemen zult ervaren.

De oplossing

Mocht u na 31 maart toch problemen ervaren met het luisteren naar kerktelefoon dan volstaat de aanschaf van een nieuwer model €asy$aver2Connect. Deze kunt u voor €79,- bij ons aanschaffen. Normaal gesproken hebben wij deze uit voorraad leverbaar zodat u snel weer goed kunt meeluisteren. 

 

Welk type modem heeft u?

Ter referentie treft u onderaan deze pagina een overzicht aan van alle modems die we in de loop der jaren geleverd hebben. Hiermee kunt u uw kastje vergelijken en controleren of het uitzetten van het 3G netwerk mogelijk tot luisterproblemen zou kunnen leiden. Bent u korter dan 2,5 jaar klant bij ons? Dan hoeft u zich meestal geen zorgen te maken, al sinds het bekend worden dat KPN overwoog in de toekomst 3G te gaan uitschakelen leveren we namelijk al standaard een 4G geschikt model €asy$aver2Connect.

Heeft u vragen? Neem contact met Schaapsound op via info@schaapsound.nl