De H.H. Nicolaas en Barbarakerk te Valkenburg aan de Geul

De H.H. Nicolaas en Barbarakerk te Valkenburg aan de Geul

Deze parochiekerk in Zuid Limburg dateert uit de 13e eeuw. De bouw en herstelgeschiedenis is complex en uitgebreid. Branden en vernielingen hebben de kerk en streek in de voorbije eeuwen hun tol geeist.

 

De oude kerk van Valkenburg is als parochiekerk gebouwd, maar na de reformatie (vanaf 1633 tot 1819) een tijdland als simultaankerk gebruikt. Zowel de katholieken als de protestanten hielden hun diensten in deze kerk. Dat gold voor meer kerken in Limburg, maar ook verder naar het zuiden. O.a.  in de Elzas was deze praktijk veel voorkomend.

 

Rond 1900 is de kerk verder uitgebouwd en gerenoveerd. Vader en zoon Cuypers (Pierre en Joseph) hebben zich intensief met de kerk beziggehouden. Door de lange bouw- en verbouwgeschiedenis heeft de kerk een bijzondere indeling gekregen, met een heel intiem interieur. Kenmerkend zijn de verschillende compartimenten die de kerk uitdagende akoestische eigenschappen geven.

 

Schaapsound heeft in deze complexe ruimte een nieuwe geluidsinstallatie geïnstalleerd. Een optimaal opnemende microfoon voor zowel altaar als ambo, verschillende draadloze microfoons, ringleiding en een automatisch regisserende digitale kerkversterker zorgen voor optimale verstaanbaarheid, zonder ingewikkelde bediening!